#6 – LE MAGICHE PUNTE

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Le Magiche Punte è un’osteria che si trova nel pieno centro storico di Siena e offre un’esperienza del gusto in un ambiente piacevole ed accogliente. Si propone di approfondire il tema gastronomico declinato sulla semplicità e la ricerca di qualità. L’osteria nasce nel 2000 in seguito ad una mancanza nella zona centrale della città di un posto che proponesse una cucina tradizionale toscana in un contesto moderno e fresco. I giovani proprietari offrono una cucina di ottimo livello ispirata ai piatti tradizionali della cucina toscana che incontra un sapore più moderno. Elementi fondamentali dell’osteria sono gusti e sapori di una cucina sempre attenta alle risorse del territorio. Il menù è rinnovato stagionalmente in base a quelle che sono le risorse locali.I prodotti utilizzati per le ricette sono locali e sempre freschi e i dolci sono artigianali, il tutto accompagnato da un servizio di qualità. L’intervento fatto sull’immagine di questa osteria moderna ricopre ogni aspetto, dal design del pattern per i runner, alle stoviglie, al menu, alle insegne. La palette di colori utilizzata richiama colori tradizionali ma in un senso più contemporaneo. La soluzione adottata per il menu è anticonvenzionale. Sarà composto di due pannelli in legno fermati da un elastico al cui interno si va a inserire il menu stagionale. Quello giornaliero si incastrerà nel pannello posteriore rigirandovisi attorno rendendo semplice la consultazione di entrambi e anche la sostituzione quotidiana del menu giornaliero. Il marchio pensato per questa osteria richiama quello di una forchetta. Tuttavia, a causa della sua semplicità, la sua forma può essere ricondotta a tutta una serie di altri elementi e per questo il marchio risulta essere facilmente riconoscibile e semplice da ricordare.

Le Magiche Punte is a tavern located in the heart of Siena that offers a pleasant culinay experience in a warm and friendly environment. It is proposed to explore the gastronomic theme declined on simplicity and excellence. The tavern was established in 2000 because of a lack in the city of a place to taste traditional Tuscan cuisine in a modern and fresh context. The young owners offer a high quality cuisine inspired by traditional Tuscan culinary tradition that meets a more modern flavor. Key elements of the tavern are tastes and flavors of a cuisine always attentive to local resources. The menu is renewed seasonally based on what the area offers. The products used in the recipes are local and always fresh and the desserts are homemade, all accompanied by quality service. My intervention for this tavern covers everything from patterns for runners, dishes, menu,  and the insignia as well. I tried to propose different solutions in every field so that the tavern could me more characterized and recognizable. The colour palette recalls the traditional colours used but in a more contemporary way. The solution adopted for the menu is unconventional. It will consist of two wooden panels stopped by a rubber band insideThe seasonal menu will be trapped between them. The daily menu is wrapped around the back wooden panel making it easy to look at both the seasonal and daily menu together. Moreover, this solution makes it easy to change the daily menu. The chosen logo represents a fork and a spoon together. However, because of its simplicity, its shape can be traced back to a whole series of other elements and for this the mark is easily recognizable and easy to remember. The location is a comfortable place where you can feel at home but with a sense of culinary excellence.

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4 thoughts on “#6 – LE MAGICHE PUNTE

  1. Reblogged this on my adventure as a… and commented:
    i just want to note that the menu set up with the folding and a simple rubber band. that is awesome. i enjoy that a lot. not sure about the logo, eh its a fork thing and you’re a restaurant, yeah.

    • yes, you’re right. But I forgot to say something. The name of the tavern, Le Magiche Punte, means ”the magical tips”. The tips of the fork actually represent tips of culinary excellence, so there’s an idea behind it.
      It took me a while to design the menu because it’s hard to find a nice one around and I didn’t want to end up with plastic sheets. I chose a solution that could be new, easy to assemble and to store. But I’m very happy with the result and I’m glad you noticed it!

  2. Le Magiche Punte v 2.0 | alessia olivari

  3. Le Magiche Punte v 2.0 | alessia olivari

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